ଭିଟାମିନ୍ ଡି ଏବଂ କ୍ୟାଲସିୟମ୍ ମଧ୍ୟରେ ଫରକ ବୁଝିବା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ପ୍ରକୃତରେ, ଯେଉଁ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଶରୀରରେ ଭିଟାମିନ୍ D ର ଅଭାବ ଥାଏ ତାଙ୍କ ଶରୀରରେ କ୍ୟାଲସିୟମର ମଧ୍ୟ ଅଭାବ ଥାଏ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ଆମେ କ୍ୟାଲସିୟମ ସପ୍ଲିମେଣ୍ଟ ନେବା ସମୟରେ ଭିଟାମିନ ଡି ମଧ୍ୟ ସେବନ କରୁ । କିନ୍ତୁ କାହିଁକି? ପ୍ରକୃତରେ, ଭିଟାମିନ୍ D ବିନା କ୍ୟାଲସିୟମ ଅବଶୋଷଣ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଏହା ଯୋଗୁଁ ହାଡ଼ ଦୁର୍ବଳ ହୋଇଯାଏ ଏବଂ ପରେ ଆପଣ ଅନେକ ରୋଗର ଶିକାର ହୋଇପାରନ୍ତି ।
ଏପରି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆପଣ ମସରୁମ୍ ଖାଇପାରିବେ । କାହିଁକି ଏବଂ କିପରି କରିବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିବା । ଗୋଟିଏ କପ୍ ମସରୁମରେ ଦୈନିକ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ 6.7 IU ଭିଟାମିନ୍ D ଥାଏ । ଏହି ଭିଟାମିନ୍ D ଶରୀରରେ କ୍ୟାଲସିୟମର ଶୋଷଣରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ହାଡ଼ ଘନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସହାୟକ ହୁଏ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏଥିରେ କିଛି ପରିମାଣରେ କ୍ୟାଲସିୟମ ମଧ୍ୟ ଥାଏ । ତେଣୁ କ୍ୟାଲସିୟମ ଅଭାବ ହେଲେ ଭିଟାମିନ D ରେ ଭରପୂର ଏହି 4 ପ୍ରକାରର ମସରୁମ୍ ଖାଆନ୍ତୁ ।
କ୍ୟାଲସିୟମ ଅଭାବରେ ଭିଟାମିନ D ରେ ଭରପୂର ମସରୁମ୍ କିପରି ଖାଇବେ?
ମସରୁମ୍ ଭଜା: ଭଜା ମସରୁମ୍ ଖାଇବା ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ହେବା ସହିତ ଶରୀର ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ମଧ୍ୟ । ଏଥିପାଇଁ ମସରୁମକୁ ନେଇ ପ୍ରଥମେ ଧୋଇ ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ହାଲୁକା ତେଲ ଏବଂ ଲୁଣ ଦେଇ ଘୋଡ଼ାଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ଏବେ ଏହାକୁ କମ୍ ଆଞ୍ଚରେ ସିଝିବାକୁ ଦିଅନ୍ତୁ । ଚାଟୁ ସିଝିଯିବା ପରେ ଏହାକୁ ଆପଣ ଖାଇପାରିବେ ।
ମସରୁମ୍ ସୁପ୍: ମସରୁମ୍ ସୁପ୍ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଲାଭଦାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଆପଣ ଏହି ସୁପ୍ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପନିପରିବା ସହିତ ତିଆରି କରିପାରିବେ ଏବଂ ତାପରେ ଏହାକୁ ଖାଦ୍ୟ ସମୟରେ ଖାଇପାରିବେ ।
ମସରୁମ୍ ସୁପ୍ ତରକାରୀ: ମସରୁମ୍ ସୁପ୍ ତରକାରୀ ବହୁତ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଏବଂ ଏହାର ସେବନ ଶରୀରର ଅନେକ ସମସ୍ୟାକୁ କମ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ତେବେ ଏହି ତରକାରୀ ତିଆରି କରିବା ପାଇଁ ମସରୁମ୍ ଏବଂ ଲେମନ୍ ଗ୍ରାସକୁ ଭଲ ଭାବରେ ରାନ୍ଧନ୍ତୁ । ଏହା ହୋଇଯିବା ପରେ ଉପରେ ଲୁଣ ଏବଂ ଗୋଲମରିଚ ପକାଇ ଏହାକୁ ସେବନ କରନ୍ତୁ ।
ମସରୁମ୍ ଓଟ୍ସ ଦଲିଆ: ମସରୁମ୍ ଓଟ୍ସ ଦଲିଆ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରୋଟିନ୍ ଯୁକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ । ଏହାର ସେବନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଅନେକ ଦିଗରେ ଲାଭଦାୟକ । ତେଣୁ, ଓଟ୍ସରେ ମସରୁମ୍ ମିଶାଇ ଏକ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ଦଲିଆ ତିଆରି କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ସେବନ କରନ୍ତୁ । ଏହି ଦଲିଆ କେବଳ ପେଟ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ନୁହେଁ ବରଂ ମାଂସପେଶୀ ଗଠନରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ।